Prelekcje i prezentacje

Czy można zjeść głowę lwa? O nazwach potraw w języku chińskim

Jedzenie jest bardzo ważnym elementem chińskiej kultury. Każdy, kto wyjedzie do Chin, spotka się z rozmaitością potraw. Zrozumienie chińskiego menu może stać się nie lada wyzwaniem, pomijając sam fakt odmiennego pisma. Gdyby traktować niektóre nazwy potraw dosłownie, moglibyśmy czasem się przestraszyć, bądź dać się zaskoczyć. Niektóre nazwy dań zdradzają po prostu składniki, natomiast inne ukazują dużą fantazję ich twórców. Czy można na co dzień jeść głowę lwa? W jaki sposób przyrządza się mrówki wchodzące na drzewo? Podobnych wątpliwości na pewno nie mają już słuchacze prelekcji poświęconej nazewnictwu chińskich potraw.

Dlaczego Chińczycy… ?

Dlaczego Chińczycy jedzą pałeczkami i lubią czerwony kolor? Na te i kilka innych pytań, m.in. dotyczących wynalazków chińskich i początków pisma chińskiego, odpowiedzieli w przygotowanej przez siebie prezentacji studenci II roku studiów licencjackich Sinologii UAM – Dariia Myronova, Jędrzej Mostowik i Jan Lesiuk.